PASTA Z AWOKADO


Tym razem przygotowałam dla Was wpis z przepisem + video (znajdziecie je na końcu notki). Główną inspiracją do stworzenia tego dania było awokado. Kiedy zastanawiałam się z czym je połączyć, chciałam dodać coś, co w naszej codziennej diecie jest nieczęsto spotykane. Koncepcję udało się zrealizować w 100%, a patrząc na skład, stwierdzam, że jest to przekąska idealna na imprezę albo energetyczne śniadanko. Co ważne, w tym przepisie nie wykorzystałam ani grama soli. Awokado postanowiłam połączyć m.in. z jabłkiem i chorizo. Wegetarianie mogą pominąć mięsny składnik, a danie nie straci na smaku :)


Pewnie są wśród Was osoby, które zastanawiają się co to jest chorizo. Ten rodzaj hiszpańskiej wieprzowej kiełbasy jest bardzo aromatyczny i dość tłusty. Do mięsa dodaje się słodką wędzoną paprykę i suszoną pimienton. Oczywiście mamy do wyboru kilka jej rodzajów. Jeśli lubicie intensywne smaki, to na pewno warto spróbować. W Hiszpanii wykorzystuje się ją do tortilli, tapas i mnóstwa innych dań, a np. w krajach Ameryki Łacińskiej bardzo popularnym śniadaniem jest jajecznica z chorizo. 





SKŁADNIKI
czerstwe pieczywo / 1 awokado / pół jabłka / cytryna / zielone oliwki / jogurt naturalny / pieprz / orzechy nerkowca / żurawina / chorizo (lub łosoś) / pesto / mozarella / sezam 

Klasyczne pesto możemy przyrządzić na podstawie przepisu z magazynu Kinfolk. Potrzebujemy dodatkowo: / 3 ząbki czosnku / duży bukiet świeżej bazylii / które siekamy razem. Do tego mała garść / orzechów pinii / niepełna szklanka startego parmezanu / i ponownie siekamy wszystko. Jeszcze tylko / kilka łyżeczek oliwy z oliwek / i pyszne pesto mamy gotowe!

PRZYGOTOWANIE
Obrane ze skórki i pokrojone na nieduże kawałki miękkie awokado blendujemy z 3 łyżkami pesto oraz jogurtem naturalnym (ilość filiżanki do espresso) oraz połową jabłka. Doprawiamy całość pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Kromki chleba dzielimy na 3 części, smarujemy masłem i posypujemy sezamem, a na wierzch kładziemy cienki plaster mozarelli (można też ten składnik pominąć). Pieczywo podpiekamy w nagrzanym do 150 stopniu piekarniku. Ewentualnie używamy tostera. Na grzanki nakładamy krem z awokado, chorizo (lub łososia), oliwki, orzechy nerkowca i żurawinę. Podajemy jeszcze ciepłe, ale pyszne są także na zimno. 

UŻYTECZNE SPRZĘTY
Może nie są to rzeczy pilnej potrzeby, ale. Odkąd mam w zasobach kuchennych nożyce do ziół, siekanie ich zajmuje mi sto razy mniej czasu. Tarka - podstawa. Przyda się w awaryjnych sytuacjach, gdy nie ma prądu lub gdy zepsuje się nasze wielofunkcyjne urządzenie miksu-sieka-blendujące. Toster, to z kolei taki sprzęt, który zawsze chciałam mieć, ale do tej pory nie zdecydowałam się na zakup. Bardziej te familijne amerykańskie filmy wytwarzają we mnie chęć posiadania go, niż faktyczne potrzeby. Szkoda chyba zagracać sobie nim przestrzeń do życia. Blender czy też urządzenia wielofunkcyjne znajdują się niemal w każdym domu. Ja mam takie coś jak mixy vacsy od Zeptera i choć jest niewielkich rozmiarów to sprawuje się całkiem dobrze.

Takie fajne urządzenia kuchenne się przydają, jeśli dużo gotujemy, a do tego mamy miejsce, aby je przechowywać. Zdecydowanie ułatwiają pewne czynności (a nawet robią je za nas), dzięki czemu oszczędzamy czas.  

Ten błyskawiczny w wykonaniu przepis idealnie pasuje na przekąski na imprezę, albo gdy wpadnie do nas niezapowiedziany gość. Bardzo łatwo jest też podmieniać w nim składniki. Zamiast oliwek możemy wykorzystać pomidora, a chorizo zastąpić zwykłą szynką lub filetem z indyka. W miejsce pesto użyć trochę majonezu i czosnku oraz soli, a będziemy mieć pastę awokado-czosnkową. Kilka listków pietruszki, koperek i voila!




Z pozostałej części cytryny zrób sobie napój. Wodę z lodem i miętą, albo rozgrzewającą herbatę z imbirem i miodem. W kuchni nic się nie marnuje!


na koniec niespodzianka - film!

Nie wnosi on co prawda nic nowego do świata Youtube, ale chciałam sprawdzić statyw do aparatu i funkcję nagrywania filmu w swoim aparacie. To wypróbowałam!

Podziel się:

7 komentarzy :

Dzięki za komentarze!
W razie pytań pisz: contact@fashionbranding.pl

 
Copyright © Fashion Branding - bringing meaning to fashion. Designed by OddThemes