Domowe ciasto ze śliwkami


Wiecie, że na świecie odnotowano chyba ponad 6 tys. odmian śliwek? Ja w tym cieście wykorzystałam akurat tradycyjne węgierki. Ale mirabelkami czy renklodami nie pogardzę. Przeczytałam, że owoce te są pełne składników odżywczych, oprócz właściwości antyoksydacyjnych, dobre są też dla osób, którym doskwiera problem z pękającymi naczynkami. Zawierają dużo witaminy K, która reguluje proces krzepnięcia krwi oraz witaminy C, odpowiedzialnej m.in. za uszczelnianie naczyń krwionośnych.




Konkretnego przepisu na ciasto podawać nie będę, gdyż bazowałam na poprzednich swoich podstawowych recepturach. Dodałam do ciasta trochę kakao, czekolady i sporo cynamonu do kruszonki na górze. Wyszło aromatyczne i sycące, w sam raz na okres przejściowy między latem a jesienią. Bardzo dobrze pasowałyby tu jeszcze migdały. 





A Wy jakie ciasta ze śliwkami lubicie?
Udanego weekendu!

Podziel się:

14 komentarzy :

  1. mmm ale mi narobiłaś ochoty! wyglądają smakowicie i na pewno bosko smakują :*

    OdpowiedzUsuń
  2. sezon na śliwki - trzeba wykorzystać ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niesamowicie apetycznie! Uwielbiam ciasta ze śliwkami jak i wszystkie inne ciasta, aczkolwiek nie lubię ich piec ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to rodzi problem, ale nieduży! Zawsze można takie ciacho zakupić :)

      Usuń
  4. Wygląda pysznie:D
    Pozdrawiam i zapraszam http://cyfrowasparkle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda mega apetycznie Kasiu, poza tym uwielbiam kruszonkę na ciastach :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm moja babcia piecze pyszną kruszonkę ze śliwkami, ale narobiłaś mi ochoty ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż lepszego na weekendowe popołudnie może być? :)

      Usuń

Dzięki za komentarze!
W razie pytań pisz: contact@fashionbranding.pl

 
Copyright © Fashion Branding - bringing meaning to fashion. Designed by OddThemes