Ranking: Bistro & Bar


Jako krótkie podsumowanie weekendu majowego pomyślałam, że zaprezentuję Wam jedno z miejsc, jakie odwiedziłam w tym czasie. Bistro & Bar przy ul. Bankowej 1 (jedna z bocznych uliczek pszczyńskiego rynku). Ciekawie też wyglądało bistro "Jak babcię kocham" (super nazwa!), które znajduje się przy zagrodzie żubrów. 
Chcieliśmy właściwie tylko coś przekąsić, nie najeść się, więc zdecydowaliśmy się na takie "przystawkowe" dania.                                    







Białe szparagi w szynce włoskiej z jajkiem molet i roszponką - 13 zł


Szparagi były wystarczająco miękkie, a jajko idealnie ugotowane, jeśli to dobre określenie. Rozlało się ładnie tuż po przekrojeniu go.












Humus z czarnuszką i pieczywem pieprzowym- 8 zł


Delikatny humus i mocno pieprzny chleb (którego smak jeszcze został podkręcony przez czarnuszkę) w sam raz na przystawkę przed daniem głównym. Wspomaga trawienie ;)






Benedykt Florentyński - wiejski chleb, świeży szpinak, jajka molet, sos holenderski - 11,50 zł


Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie to, że jajka zostały ugotowane na twardo. Mimo to smaczne.









Sałatka kurczak - sous-vide, focaccia czosnkowa, parmezan, anchovies, mix sałat - 16 zł


Tym daniem można się najeść! Zdecydowanie porcja obiadowa. Bardzo dobra sałatka z delikatnym vinegretem.








Menu: 4/5
Krótkie menu, utrzymane w jednym klimacie, bez 450 dań z każdej kuchni świata - to na plus. Do tego specjalne dania dnia w atrakcyjnych cenach. Wszystko świeże i pięknie pachnące.

Ceny: 4/5
Adekwatne do podawanych dań. I o to chyba chodzi. Za zupy zapłacimy od 4 do 7 złotych, tarta dnia w cenie 15zł, sernik za 6zł, a suflet czekoladowy w towarzystwie lodów miętowych to wydatek 16 złotych.

Obsługa: 5/5
Uprzejma i mająca pojęcie o tym jakie dania wydaje kuchnia, łącznie z temperaturą ich przygotowywania. 

Miejsce: 4/5
Nie wiem jak lokal prezentuje się wewnątrz, bo siedzieliśmy na zewnątrz. Punkt na mapie Pszczyny dobry - tuż przy rynku, blisko słynnego parku i zagrody żubrów. Jeśli jesteśmy tam przejazdem to coś w sam raz!

Podsumowanie: Szczególnie przy porównaniu do frytkowo-pizzowego otoczenia wokół - polecam!

Podziel się:

16 komentarzy :

  1. Dania prezentują się smakowcie, Ranking wyszedł całkiem pozytywnie :)))
    Udanego tygodnia Kasiu

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedzenie fajnie się prezentuje, wygląda na przygotowane w zdrowy sposób, jajka w koszulkach zamiast smażonych - super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, prezentacja była niemal nienaganna. A to też wpływa na nasz ostateczny odbiór :)

      Usuń
  3. Jakie menu :)) Warto byłoby się tam wybrać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Menu niezbyt obszerne, ale było w czym wybierać!

      Usuń
  4. Mniam! Az zgłodniałam:D
    Wygląda Pysznie:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dziwię się! Sama też znów zgłodniałam :D

      Usuń
  5. Uwielbiam szparagi i ciesze się, ze teraz jest na nie sezon. Twoja propozycja kulinarna musi byc bardzo smaczna. Serdecznie pozdrawiam.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również się cieszę! Szparagi to wdzięczny temat w kuchni. Warto próbować! :)

      Usuń

Dzięki za komentarze!
W razie pytań pisz: contact@fashionbranding.pl

 
Copyright © Fashion Branding - bringing meaning to fashion. Designed by OddThemes