Makaroniki

Makaroniki! 
Świat cukierniczy i świat mody oszalały na ich punkcie. Maleńkie kolorowe ciasteczka skradły serca i żołądki ;)



Nigdy wcześniej ich nie jadłam i postanowiłam, że spróbuję, jak sama upiekę. Nadszedł wreszcie ten moment. Jak na pierwszy raz wyszły niezłe, choć do ideału im jeszcze daleko. Wzorowałam się na przepisie mojewypieki.com, ale już wiem, że trzeba go trochę zmodyfikować. 

składniki

3 białka 
50g drobnego cukru
200g cukru pudru (ale dałabym 150g)
100g zmielonych migdałów
nasionka z 1 laski wanilii 

150g serka mascarpone
3 łyżki nutelli
maliny


Przygotowanie

Podobno ciasto makaronikowe jest bardzo kapryśne, jego przygotowanie długie, a efekty niepewne. I muszę się z tym zgodzić. Łatwo nie jest i jest to opcja raczej dla cierpliwych, ale warto spróbować. Wyszły mi za pierwszym razem, może nie idealnie okrągłe, rozmiarów różnych. Ale nie mam do nich specjalnych przyrządów typu mata do pieczenia czy rękaw do ciasta. 

Po pierwsze - białka muszą stać w warunkach pokojowych, w otwartym pojemniku albo miseczce przez 24-36 godzin. Nie wiem dlaczego :D Zmielone migdały i cukier puder przesiewamy. Mieszamy razem z wanilią. Białka ubijamy na sztywno i tuż pod koniec tej czynności powoli dosypujemy drobny cukier. Następnie dosypujemy delikatnie przesiane migdały i cukier, mieszamy to drewnianą łyżką. Ciasto nakładamy do rękawa i wyciskamy na papier do pieczenia. Odstępy między okrągłymi ciasteczkami powinny być trochę większe, żeby się nie skleiły, gdy urosną. Odstawiamy nałożone ciasto na 1 godzinę, żeby się wysuszyło. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 10 min. Jeśli jeszcze nie są gotowe, to obniżamy temperaturę np. do 120 stopni i pieczemy jeszcze chwilę. Gotowe ciastko przypomina bezy, ale w środku jest lekko ciągnące/gumowate. 
Odstawiamy do przestygnięcia, a w tym czasie łączymy serek mascarpone i nutellę - to nasz krem. Chyba nie ma łatwiejszego do przygotowania. Smarujemy ciasteczko kremem, nakładamy na nie drugie i już :) można też dodać maliny.




Smacznego!

p.s. te ciasteczka są okropnie słodkie!

Podziel się:

27 komentarzy :

  1. Wyglądają bosko, a jeśli są za słodkie to może do środka dla balansu jakiś lekko kwaskowaty krem? Może cytrynowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy wcześniej ich nie piekłam, więc trzymałam się przepisu, ale teraz już wiem, że mniej cukru i bardziej kwaśny krem :)) z cytrynowym powinny być pyszne!

      Usuń
  2. Dużo o nich słyszałam ale jeszcze nie jadłam. Wyglądają tak bardzo pysznie i uroczo, że chętnie wyciągnęłabym rękę do monitora w celu skonsumowania haha ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne:)
    Obserwuję

    http://mimblox.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam makaroniki więc chętnie wypróbuję przepis. :) Dziękuję. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tylko proszę pamiętać, żeby dać mniej cukru! Chyba, że słodkie słodkości to jest to, na co masz ochotę :)

      Usuń
  5. Nie wiedziałam ze sa takie proste w wykonaniu. Wyglądaja obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tyle się naczytałam, że to takie trudne! A okazuje się, że można je dość prosto przyrządzić, choć i tak nie jest to lekki przepis :D

      Usuń
  6. Makaroniki *__* Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! W jedynym miejscu, w którym wiem, że mogę dostać makaroniki we Wro, kosztują bodajże 3,50zł za sztukę, więc opcja z samodzielnym upieczeniem wygrywa :p.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oooo, a gdzież to można kupić we Wro? :) chętnie porównam ze swoimi!

      Usuń
    2. A w Central Cafe często bywają :).

      Usuń
  7. Nigdy nie jadłam makaroników, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. próbuj! może będziesz mieć pomysł na jakiś pyszny krem do nich? :)

      Usuń
  8. nigdy nie jadłam makaronek, ale zawsze zachwycały mnie apetycznym wyglądem ;d

    OdpowiedzUsuń
  9. Kuchnia i ja to dwa przeciwieństwa. Patrzę na te zdjęcia i staję się głodna. Makaroniki jadłam we Francji i bardzo tęsknię za ich smakiem. Poproszę kogoś bliskiego o zrobienie ich.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poproś koniecznie :) Choć nie wiem czy będą aż takie dobre jak te według oryginalnych francuskich receptur :)

      Usuń
  10. zawzse byłam ciekawa jak je stworzyć!super♥ ♥ ♥ ♥
    pozdrawiam, Ola

    OdpowiedzUsuń
  11. delicious!

    http://alovelystyle.blogspot.com.es/

    OdpowiedzUsuń
  12. prawdziwa zdolniacha z Ciebie! makroniki pieklam juz kilak razy i wychodza mi ze tak powiem ladnie... kiepsko :P mam nawet specjalna mate silikonowa zeby masa bialkowa nie wyplywala ale chyba nie pomaga :D
    wygladaja mega apetycznie :D ta malinka na gorze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie nie mam ani rękawa do ciasta, ani maty, może wypróbuj zrobić wg tego przepisu? :) jest na prawdę prosty jak na te wszystkie które widziałam :)

      Usuń

Dzięki za komentarze!
W razie pytań pisz: contact@fashionbranding.pl

 
Copyright © Fashion Branding - bringing meaning to fashion. Designed by OddThemes