Tarta z brzoskwiniami


Pierwszy wpis na nowym adresie bloga :) www.babeczkinawybiegu.pl jest prosto i bardziej profesjonalnie. A na dziś mam dla Was przepis na tartę. Skorzystałam z receptury z wrześniowego numeru "Twojego Stylu" na tartę dyniową, ale lekko ją zmodyfikowałam.

składniki

250g mąki krupczatki
2 łyżeczki cukru pudru
2 żółtka
100g masła
2 łyżki śmietany
700ml mleka
6 łyżeczek cukru
2 opakowania budyniu waniliowego
2 brzoskiwnie
kilka malin


Przygotowanie

Zagniatamy ciasto z mąki, żółtek, masła, cukru pudru i śmietany. Owijamy je w folię i wkładamy do lodówki (w przepisie było na 1,5 godziny i bez śmietany) na 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy budyń. Myjemy i kroimy brzoskwinie. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, przenosimy na posmarowaną masłem i obsypaną mąką formę do tarty, nakłuwamy widelcem i na wierzch na papier do pieczenia wysypujemy groch albo fasolę dla obciążenia. W ten sposób pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 15 min. Po upływie tego czasu zabieramy papier z grochem/fasolą i pieczemy tartę jeszcze 10-15min. (zależy od piekarnika). Jak ciasto wystygnie to nakładamy budyń i owoce. Gotowe!


Podziel się:

10 komentarzy :

  1. Fajny przepis, tatry jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. więc to tą tartą się dzis na podwieczorku zajadałaś;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy w życiu nie robiłam żadnego ciasta, może czas to zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mhhhh za ciasto dałabym sie zabić uwielbiam słodkości!!!
    RObie podobna tarte z serkiem mascarpone i owocami mhhh

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, palce lizać! Motylki wyglądają uroczo :D.

    OdpowiedzUsuń
  6. http://2.bp.blogspot.com/-xMU6Zw4-i-I/T_b6M46FI-I/AAAAAAAAAfw/HK-fdGBwl6s/s1600/9+(1).jpg
    http://3.bp.blogspot.com/-h_owDy6co_s/UEzhSKmYNLI/AAAAAAAABEA/d6zDsQr3v08/s1600/IMG_1072.JPG

    specjalnie dla Ciebie, Kasiu! Dziękuję za tyle miłych słów, a mój ostatni post jest tak bardzo satyryczny i zastanawiałam się kiedy ktoś się zorientuje : <

    Ty mi tutaj z takimi pysznościami wyjeżdżasz, jak ja się wzięłam za ograniczanie słodkiego, no wiesz!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, wygląda baaardzo smakowicie! Ja mam w zanadrzu trochę dyni, więc może ten przepis z Twojego stylu byłby idealny, choć chyba bardziej wolę brzoskwinie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Looks delocious ^__^

    Many kisses,

    Nicole

    www.nicoleta.me

    OdpowiedzUsuń
  9. Tarta <3 Idealna na lato, które niestety się już kończy :(

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarze!
W razie pytań pisz: contact@fashionbranding.pl

 
Copyright © Fashion Branding - bringing meaning to fashion. Designed by OddThemes