Faszerowane papryki z pieca


Dzisiaj danie bezmięsne! Coś idealnego na piątkowy obiad.


Składniki przeznaczone dla 4 osób i jednego strudzonego wędrowca ;)


Przygotowanie:
  1. Oczywiście najpierw myjemy wszystkie warzywa! Pieczarki kroimy drobno i podsmażamy. Paprykę żółtą i zieloną, pomidory oraz cebulę pokrojone w kwadraty smażymy na osobnej patelni. 
  2. Gotujemy ryż. Kroimy oliwki na mniejsze kawałki. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  3. Do warzyw dorzucamy pieczarki i oliwki. Przyprawiamy. Dodajemy ugotowany ryż. 
  4. Jeśli to konieczne doprawiamy jeszcze po dodaniu ryżu.
  5. Wszystkie "płynne" składniki sosu mieszamy razem.
  6. Szalotkę i kawałek papryki blenderujemy. Mieszamy z resztą sosu. Doprawiamy.
  7. Wydrążone papryki faszerujemy, zawijamy w folię i wstawiamy na blachę do pieczenia. Podlewamy delikatnie wodą.
  8. Wstawiamy do piekarnika na jakieś 20-30 minut. Po tym czasie odwijamy folię i pieczemy jeszcze przez jakieś 10.
  9. Gotujemy sos.
  10. Wyjmujemy papryki, polewamy sosem i gotowe!



Smacznego!


I jeszcze mała niespodzianka...

Mam do rozdania 3 podwójne zaproszenia na wydarzenie Creative People Party @ Coffee Planet, które odbędzie się 15 grudnia o godz. 21 we Wrocławiu. Myślę, że warto się tam wybrać!
Aby wylosować zaproszenie:
  • nie musicie lubić mojego profilu na facebooku, 
  • ani profilu Ne Comme Ca czy Coffee Planet, 
  • nie musicie też zostawiać super słodkiego komentarza z odpowiedzią na pytanie dlaczego to Was miałabym wybrać ;) 

Po prostu zgłoście się TU w komentarzu (z resztą tam więcej szczegółów), a ja zrobię losowanie w ciemno :) 

Udanego weekendu!

Podziel się:

13 komentarzy :

  1. Mniam! Mam wiele fochów na surowe warzywa, w tym paprykę, ale taką pieczoną i faszerwowną wsunęłabym choćby natychmiast xD

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Uwielbiam paprykę! Moja mama kiedyś robiła takie same albo bardzo podobne. Były przepyszne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oglądanie o tej porze takich smakowitosci to zabójstwo ! Od razu zrobiłam sie głodna!

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, same pyszności;) musze coś takiego upichcić:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Faszerowane papryczki są najlepsze ! ;)
    Zapraszam i pozdrawiam Daria.

    OdpowiedzUsuń
  6. jadłam coś takiego kiedy mieszkałam u rodziny w Grecji - przepyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam takiej potrawy, ale myślę, że najwyższa pora to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O jacie! Wygląda pysznie i ciekawie! Uwielbiamy wszelkie faszerowane cuda;)
    W odpowiedzi na Twój komentarz - my mamy podobnie z wyłapywaniem miejsc, jadąc tramwajem czy idąc ulicą obserwujemy uważnie przestrzenie i pstrykamy wyimaginowane kadry, myśląc sobie ' tu by były fajne zdjęcia' ;)
    Dzięki za miłe słowa;)
    Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  9. jaki fajny przepis!!!! robię to w tygodniuu! ojacie!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo podobają mi się te papryczki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ach , ale smakowicie wyglądają !!! Pyszotka !

    OdpowiedzUsuń
  12. Ty to jesteś zdolna dzioucha :D

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarze!
W razie pytań pisz: contact@fashionbranding.pl

 
Copyright © Fashion Branding - bringing meaning to fashion. Designed by OddThemes