Mini tarta z łososiem

Witam!
Dziś na kolację przygotowałam mini tarty z łososiem, oto sposób ich przyrządzenia, od razu zaznaczam, że są pewne nieścisłości, bo raczej nie trzymam się twardo przepisów i dużo improwizuję ;) 


Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 żółtko
szczypta soli
pieprz
kilka łyżek zimnej wody


Mąkę i przyprawy mieszamy z masłem, dodajemy połączone wcześniej żółtko z wodą. Ciasto wkładamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wałkujemy ciasto, wycinamy odpowiednie kształty i układamy do form, następnie do piekarnika na ok.10 min. Wyjmujemy je i smarujemy białkiem i pieczemy jeszcze chwilkę.
Nie zapomnijcie ułożyć papieru na ciasto i wysypać groch lub fasolę żeby zbytnio nie wyrosło!


Nadzienie:
najlepiej według uznania (ewentualnie tego co jest w lodówce :) )
ok. 300 g łososia
150 ml śmietany 
kilka łyżeczek przecieru pomidorowego
1 jajko ugotowane na twardo
1 cebula
1 pomidor
sól
pieprz
zioła prowansalskie


Kroimy wszystkie produkty i nakładamy na podpieczone ciasto: najpierw jajko, następnie cebula, łosoś i pomidor.
Łączymy śmietanę, przecier i przyprawy - wykładamy na nadzienie.
Wkładamy mini tarty do piekarnika na ok. 15 minut.


Na koniec możemy udekorować pomidorkami koktajlowymi.


Smacznego!



Podziel się:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarze!
W razie pytań pisz: contact@fashionbranding.pl

 
Copyright © Fashion Branding - bringing meaning to fashion. Designed by OddThemes